KALI SIKARAN

SELFDEFENCE WITH CONFIDENCE

 

 

Är en filippinsk kampart som innehåller filippinsk boxning, kickboxning, stickfighting, grappling samt försvar mot kniv- och vapenattacker. Träningen är mycket realistisk och effektiv som självförsvar, och anpassas till utövarens fysiska förutsättningar. Om du är liten och lätt måste du arbeta på annat sätt jämfört med en stor person. Kali Sikaran Handlar om att träna något som fungerar!

Systemet är uppdelad i olika block som tränar principer som kompletterar varandra. Du kan t.ex träna ett koordinationsmönster med 2 käppar som gör dig snabbare och bättre i knivförsvar. I början verkar det kanske konstigt men ju mer du tränar desto mer passar det ihop och blir ett, du lär dig handla och reagera utan att fundera helt enkelt. 

 

PANANTUKAN

 

PANANTUKAN är filippinsk boxning som till skillnad från västerländsk boxning även använder armbågar och tekniker utan handskar. Svep, grepp och kontroll av motståndarens armar är andra kännetecken för denna högst effektiva boxningsstil. I vår

träning använder vi Panantukan som uppvärmning, fysisk träning och sparring, inom självförsvar kallas Panantukan även för "Dirty Boxing" eftersom det inte finns några regler till skillnad från sport boxning.

 

 

KADENA DE MANO

KADENA DE MANO betyder ”Kedja händer” och är korta och snabba slag och armbågstekniker som används på närdistans. Här tränar man allt från färdiga slagkombinationer till avancerade reaktionsdrillar. Kadena De Mano är ett mycket realistiskt och effektivt självförsvar som lämpar sig för försvar i en modern miljö.

 

STICKFIGHTING

STICKFIGHTING tränas med en eller två käppar. Träningen med käpp är en viktig nyckel för vapenlös fighting eftersom man tränar upp koordination, rörelse, styrka och reaktionsförmåga. Moment som tränas är bl.a. slag, blockeringar, avväpningar, låsningar och kast. Från träningen med käppar lär man in effektiva självförvar mot beväpnade och obeväpnade angripare. På Filippinerna byts käpparna ut mot machetes och andra bladvapen vid traditionell träning.

SIKARAN

SIKARAN är filippinsk kick/thaiboxning. I Sikaran kopplar vi ihop Panantukan med sparkar med fötter och ben. Sikaran kännetecknas av rörlighet (zoning), och stor variation i sparkarnas utförande. Distansträningen för att kunna variera mellan snabba effektiva sparkar (t.ex. med tåspetsen på skon) och de mer tyngre sparkarna(t.ex. skenben och knä) på kortare distans är mycket viktig.

 

DAGA

DAGA betyder kniv. Knivförsvar är en känd specialitet inom de filippinska arterna. Knivanvändande är vanligt på Filippinerna och därför har en unik knivförsvarsträning har utvecklats som idag tränas och lärs ut till bland annat polis och militär runt om i världen. Inledningsvis går Kali Sikaran-medlemmarna på speciella knivförsvarskurser innan knivförsvarsträningen tar vid på mer avancerad schemalagd träning.

 

DUMOG

Dumog är Kali Sikaran’s Grappling System. Det innehåller kast, nedtagningar,lås och avslutningar. Det är viktigt att ha förståelse för grepp och brottning men till skillnad från tex MMA så är Dumog mer fokuserat på självförsvar än tävling med viktklasser.

Kali Sikaran